melamine fineer houtsoorten spaanderplaat massief hout

Melamine of fineer?

De kans is groot dat je deze twee termen al eens ergens hebt horen vallen: melamine en fineer. Zeker als je meubels kiest, is het meer dan aangewezen om het verschil tussen beide te kennen en zo de juiste keuze te maken. In deze inspiratietip leggen we alle verschillen haarfijn bloot.

Wat is melamine?

Melamine is een afwerkingslaag die altijd op spaanderplaat wordt aangebracht. De spaanderplaat wordt via een productieproces met druk en warmte uitgerust met een laagje melaminehars. Die hars zorgt ervoor dat de melamine op de spaanderplaat blijft kleven. Voor de afwerking kun je kiezen tussen glad of mat. Heb je liever een houtmotief als afwerking? Ook dat is zeker mogelijk. De grote troef van melamine: meubels die voorzien zijn van een melaminelaag zijn beduidend krasvaster en slijtvrijer. Een eettafel die vaak wordt gebruikt, is dus een goed voorbeeld van een toepassing waarbij melamine een groot voordeel biedt.

 

Wat is fineer?

Fineer is een dun laagje hout op een mdf-plaat. Fineer is dus echt hout, waardoor het vaak heel moeilijk te onderscheiden is van massief hout. Het grote voordeel van fineer: de echtheid van het hout zorgt voor een unieke uitstraling. Met fineer ga je dus voor een unieke houtlook waarbij de houtstructuur altijd zichtbaar blijft. Een belangrijk praktisch pluspunt van fineer: in tegenstelling tot massief hout vervormen fineerplaten niet waardoor bijvoorbeeld kastdeuren moeilijker open en dicht gaan.

 

Het mag dus duidelijk zijn dat er niet één fineersoort bestaat, maar een heel scala aan mogelijkheden. Zoveel houtsoorten, zoveel fineeropties. Behalve met de houtsoort kun je ook voor de afwerking vele verschillende kanten uit. Ga je voor een glad of geborsteld oppervlak? Kies je voor een kleur of wil je het natuurlijke uitzicht behouden? Jij bepaalt hoe je fineer er finaal gaat uitzien.

 

Kies je melamine of fineer?

Melamine en fineer hebben dus allebei voordelen. Wanneer je nu kiest voor het ene of voor het andere, is heel sterk afhankelijk van de aard van de meubelen. Een gouden raad: laat je deskundig adviseren door vakmensen.

Ga je voor melamine of fineer?
Zij hebben de nodige expertise om in te schatten of het meubelstuk dat jij zoekt het best in melamine of fineer wordt uitgevoerd. Neem zeker ook ruimschoots de tijd om wanneer je voor fineer kiest de goede selectie te maken. Ga langs bij een specialist en vraag enkele stalen, zodat je het materiaal voelt en ziet. De beste garantie op een keuze waarvan je nog jarenlang elke dag met volle teugen geniet.
melamine fineer houtsoorten spaanderplaat massief hout
melamine fineer houtsoorten spaanderplaat massief hout
melamine fineer houtsoorten spaanderplaat massief hout
melamine fineer houtsoorten spaanderplaat massief hout

Kijk: dit maakt
Schroons

Ontdek wat Schroons allemaal voor je creƫert.

Ontdek onze realisaties